Brainspotting Apeldoorn
Praktijk voor blijvende verandering

Brainspotting


Elke levensgebeurtenis die lichamelijk en/of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in ervaring. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in het brein.

Brainspotting is een uitermate effectieve therapievorm voor verwerking van deze trauma's en andere blokkades. Tijdens de sessies worden, in tegenstelling tot bij veel ander (psycho-) therapieën, diepergelegen hersenstructuren geactiveerd die zich aan het cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken. Brainspotting heeft niet alleen een positief effect op onze kwaliteit van leven, maar is ook bijzonder effectief gebleken bij de verbetering van prestaties bij mensen die onder hoge druk moeten presteren; artiesten, sporters en executives.

'Where we look affects how we feel' ofwel 'waar we kijken beïnvloedt hoe we ons voelen' (David Grand, 2003)

Wanneer iemand over iets praat dan kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als de blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt raken relevante gebieden in de hersenen geactiveerd. De Brainspotting therapeut zoekt met behulp van een pointer, meestal samen met de cliënt, naar een dergelijke relevante oogpositie. Deze oogpositie, die gerelateerd is aan traumatische of emotioneel geladen ervaringen in de hersenen van de cliënt (de zogenaamde brainspot), wordt vastgehouden en er komt een natuurlijk verwerkingsproces op gang. De brainspot wordt gelokaliseerd door onbewuste reflexen, meestal in of rondom de ogen van de cliënt, te vinden.

De voordelen van Brainspotting:

• Het is geschikt voor alle leeftijden (dus ook jonge kinderen)

• Het is Effectief op een breed scala van aandoeningen, zowel op psychisch als lichamelijk gebied

• De nadruk ligt op neurofysiologie en heeft minder het accent op cognitie of verbale vermogens van cliënten

• Het heeft een diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen

• Er is geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten

• Minder risico op hertraumatisering

• Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van de kwaliteit van leven en performance

• Kortdurende interventieperiodes